Spegel, spegel på väggen där

Ser mig själv i spegeln och tänker på skamforskaren Brené Brown som upptar min hjärna denna sommar. En sak som berör mig starkt i det hon skriver är att för män är prestation den starkaste utlösaren av skam medan för oss kvinnor är det utseendet. Det är djupa saker och inget vi förändrar på kort tid men det betyder inte att vi inte ska kämpa för att besegra skammen. Enligt Brown besegras skam med hjälp av mod, medkänsla och samhörighet. Skammen älskar mörker och tystnad; där får den grogrund och tillväxt. Men om vi tar oss mod att förstå och prata om vad utseendehetsen och skönhetsidealen gör med oss kan vi alltså läka oss.

Vad är det egentligen vi ser när vi tittar på oss själva i spegeln? Doktor Sharon Galon bloggar om hur kroppsuppfattning påverkar våra liv. Hon menar att vi ofta lyfter fram det negativa, inte ens det neutrala, vilket sedan gör spegelbilden till en vrångbild.

”We accept that body image as accurate and true. But, that image is biased. It does not necessarily reflect how you actually look!”

Det halvfyllda glaset

Jag är som många starkt påverkad av alla retuscherade bilder av kvinnokroppar som det är svårt att värja sig ifrån, men jag jobbar också hårt på att tycka om det jag fått och fötts med. Jag har kommit en bit på väg, jag säger inte fula ord om mitt utseende i spegeln längre och det är stort. Jag har träffat kvinnor som varje dag blänger på sig själva i spegeln och tänker negativa tankar om det de inte gillar med sina kroppar. Tänk om vi skulle behandla våra barn, partner och vänner så….

Galon ger oss i sin bloggpost en uppgift: varje gång du säger eller tänker något om ditt utseende, fråga dig själv:

  • Hur fick jag denna tanke?
  • Representerar den ett budskap jag fått från någon annan, ett minne, ett antagande, min kultur?
  • Om jag hade andra känslor nu, skulle jag ha använt samma adjektiv eller skulle jag ha sagt något annat?

Det är som med mycket här i livet; vi har ett val. Vi kan se glaset som halvtomt eller halvfullt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close