Bästa butiken är First Hand

Är du som jag hela tiden på jakt efter något nytt i butikerna? Vad handlar den där jakten om? Många gånger tror jag vi jagar en känsla mer än ett plagg. Ibland kommer vi bara hem med ännu ett par svarta byxor eller en blå tröja eller vad vi nu tror vi behöver. Jag älskar shopping men i höst har jag bestämt mig för ett inköpsstopp. Det stör mig att jag överkonsumerar kläder. Second Hand-butiker i all ära men den bästa butiken är min egen garderob. Där hänger ju sådant jag en gång har fallit för.

Problemet med att bara fylla på i garderoben – med nya och begagnade kläder – är att vi inte går till botten med varför vissa saker bara blir hängande. Lita på din känsla om ett plagg känns fel men ställ dig också frågan varför.

Problemet med att bara fylla på i garderoben – med nya och begagnade kläder – är att vi inte går till botten med varför vissa saker bara blir hängande. Lita på din känsla om ett plagg känns fel men ställ dig också frågan varför.

I mina kunders garderober har jag hittat:

 • Fel storlekar. Lösning: en skräddare syr in, upp, ner, ut……
 • För långa kjolar. Lösning: klipp den kort till knäna och se om du gillar den bättre.
 • Formlösa toppar. Lösning: prova att sätta ett skärp i midjan, bär en figursydd kavaj över och/eller stoppa in den i byxorna/kjolen.
 • För långa byxben. Lösning: fålla upp dem, de ska inte korva sig nere vid skon.
 • Jeans med uppvik vilket inte alla passar i. Lösning: klipp av dem i rätt längd, hellånga eller cropped (alltså lite kortare än fullängd). Strunta i att fålla.
herrskjortan
En Stenström herrskjorta blev min istället för att den bara hängde i hans garderob för att den kliade. Blir den oversize, bär den till figursydd underdel.

Fler sätt att shoppa i den egna garderoben är att hitta nya sätt att kombinera det du redan har exempelvis:

 • Bär byxor och klänning ihop!
 • Undvik en för tråkig outfit genom att addera något som blänker, en struktur, ett mönster och en färg. Bara något litet av varje gör stor skillnad.
 • Låna ur festgarderoben fast det bara är tisdag. En glittertop + jeans eller ett statement-smycke tillsammans med en enkel klänning gör dessutom att kläderna används oftare.
 • Experimentera med färger och prova nya kombinationer. Rosa och rött är inte längre ”förbjudet”, gult och blått är just nu trendigt…. Tänk nytt!
 • Testa lager på lager.
 • Låna ur mannens garderob. En snygg herrskjorta som du knyter i midjan kan bli ursnyggt.
 • Förläng säsongen för sommarplaggen genom att kombinera dem med stickat eller en långärmad polo.
 • Leta fram sparade plagg och se om de har ”vilat sig i form”. Just nu är t ex en klassisk jeansjacka helt rätt.
klänning och byxor
Till vissa klänningar bär jag smala byxor. Har du en klänning med knappar hela vägen ned kan du bära den öppen till byxor eller jeans och en enkel t-shirt.

Är du osäker på om det blev snyggt? Fota dig i spegeln och se efter!

5 reaktioner till “Bästa butiken är First Hand

 1. Louise v Matern 9 augusti, 2019 — 12:43

  Bra inlägg! Problemet med människors ständiga letande efter nya kläder kan ju också ha något att göra med modeindustrin som ”lär” oss att man är ”rätt” eller ”fel” med de kläder man köpte för ett år sedan. Just nu ska det vara den färgen, den längden, det snittet. Ett bra första steg är väl att börja strunta i det, tänker jag. Vad tycker du?

  Gillad av 1 person

  1. Jag tycker du har helt rätt. Det är alltför lätt att tro att modet har svaret på vad som passar dig, din stil och din kropp. Så är det ju förstås inte. Det bästa med vår tid är dock att mode mer än någonsin handlar om att ha en personlig stil. Kan så klart kännas utmanande och svårt. Samtidigt är så oändligt mycket ”rätt” jämfört med när jag växte upp på 70-talet. Oändliga möjligheter att vara sig själv i det uttryck som kläderna ger. Tack för att du läser och kommenterar. 🙏

   Gilla

 2. Ja Monica! Helt rätt tack för ditt inlägg.
  Känner att jag behöver gå igenom min garderob och bara älskade att jag skulle kunna bli nyförälskad i mina kläder igen. Roligt att du så tydligt visar på nya kombinationer och att våga vara lite egen i min egen stil. Känner att jag inbland shoppar exakt det som redan finns i min garderob så tack för ditt inlägg nu känner jag mig mer motiverad för att gå att shoppa i min egen affär! Lisa

  Gillad av 1 person

 3. Tack för din kommentar Lisa. Väldigt fint att höra.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close