Kläder är nästa miljöbomb

Idag den 27 augusti skulle Fashion Week Stockholm börjat. Men modebranschen har en ovanligt ansvarstagande och framsynt branschorganisation: Fashion Week har ställts in. VD Jennie Rosén förklarar att man vill hjälpa branschen in i framtiden och en del av det handlar om hållbarhet. Coolt va!

Något stort är på gång att hända.

Har du förresten sett Stacey Dooley på SVT Play? Jag är helt tagen av hennes reportage om hur modeindustrin är den största miljöboven näst efter olja och gas. Mode? Små oskyldiga kläder? Ja tyvärr. Reportaget är övertygande.

Jag tror vi tillsammans är en tickande bomb. Vi kan nämligen själva ta saken i egna händer och hjälpa modebranschen in i framtiden.

Om vi stannar upp och reflekterar lite….. Har vi inte alla längst där inne bara väntat på att ett nytt slags matsvinn ska bli till rubriker i media? Att någon ska påpeka att de där billiga kläderna är för bra för att vara sant – om ingen eller inget ska ta skada?

Jag har haft kläder och hållbarhet i tankarna länge nu. Och jag har reflekterat över min egen överkonsumtion av kläder. Jag äger massor och ändå kan jag prioritera ett klädinköp framför sånt som har med nöje, mat eller hälsa att göra. Mitt enda försvar är att jag fortfarande använder grejer som är både 15 och 20 år gamla.

citat YSL.

Det många av oss gör är att samla på oss högar av användbara kläder som någon med omsorg sytt men som vi inte använder. Inte i små mängder utan i stora högar. Det är en överkonsumtion som gör att resurser förstörs och används i onödan. Ta bara den enorma vattenförbrukningen vid produktion av jeans och andra kläder av bomull. Det går åt löjligt mycket vatten!

Modeindustrin pumpar på med fler och fler kollektioner så att habegäret kan växa. Det finns ett uttryck som verkar ha kommit på skam: inte vara slav under modet. Är det inte precis det vi är när vi jagar säsongens senaste snitt på kavajen och byxorna? Trots att mode aldrig varit bredare än nu; det finns så många trender och stilar som är inne samtidigt. Det är mer modernt att ha en personlig stil än att följa en trend.

Förklaringen till överkonsumtionen ligger väl i priset. Kläder har blivit så billigt att vi köper på oss. För att vi kan. Chansar med stil och passform, glömmer skicka tillbaka. Tar två stycken för säkerhets skull. Om vi tillhör den förunnade andelen människor alltså.

När Stacey Dooley i tv-programmet har misslyckats med att få modeindustrin att vilja prata med henne om hållbarhet vänder hon sig till konsumenter och influensers. Alla är chockade. Ingen visste att deras helgnöje, shopping, skapar miljöbov nummer 2 för planeten.

bäst före tröja och yoghurt i ring

Jag tror vi tillsammans är en tickande bomb. Vi kan nämligen själva ta saken i egna händer och hjälpa modebranschen in i framtiden. Fler och fler upptäcker alternativa vägar till en personlig stil utan överkonsumtion; hyra, byta, låna, second hand och att bli nykär i det man redan har. Jag tror det är precis det här vi när som helst kommer att göra i stor skala.

Vill du ha tips läs Bästa butiken är First Hand och Rätt pris för en tisha. Sju enkla tips för en hållbar stil får du här.

Till modeindustrin har jag ett förslag: lär av livsmedelsindustrin som vill hjälpa oss behålla det vi köper längre. ”Bäst före…. Ofta bra efter.” Bra varor håller länge.

Stil är evigt.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close