Inte utan min __ !

Har du kläder du använder nästan dagligen, sådana där riktiga trotjänare? Vilka plagg är dina topp tio när det kommer till att använda dem ofta? Vilka kläder skulle du absolut inte vilja vara utan? Eller är du friare än så i förhållande till kläder?

Högst upp på min tio i topp-lista kommer ett par jeans. Köpte dem i Sundsvall för 500 kronor för drygt fyra år sedan. Jag bara råkar minnas exakt detta. Märket är helt oväsentligt, kommer inte ens ihåg det. Jag bara älskar hur de ser ut och känns att ha på sig. Gissar att jag använt dem i genomsnitt en gång per vecka sedan 2016. Det skulle innebära att KPA (kostnad per användning) för mina jeans är 500 delat med 208 (52 veckor x 4 år = 208) vilket är lika med 2,40 kr. Ganska lågt, eller hur?

Mitt allra dyraste plagg är också det med högst KPA även om det absolut inte behöver vara så. Ett dyrt plagg kan ju innebära hög kvalitet och att du sköter om plagget för att det var så dyrt i inköp och då kan användningen gå upp och KPA ned. I mitt fall är det min Max Jenny-kappa som jag föll pladask för på Corona-rean i våras. Trots 50 procents rea kostade den mig över 2000 kr och jag har bara använt den en enda gång ännu. Rätt hög KPA, eller hur?

Mellan 2,40 kr per användning och 2000 kr, vad är rimligt? Vad tycker du att dina kläder ska få kosta?

bäst före liggande

KPA är ett sätt att tänka kring kläders pris- och kvalitetsklass och hur många kläder du vill äga. Vill du bidra till hållbarhet är antalet gånger du använder dina kläder helt centralt. Naturvårdsverket har räknat ut att det enskilt bästa du kan göra för planeten när det gäller dina kläder är att fördubbla användningen av de plagg du redan äger.

Att fundera på hur ofta du använder olika plagg är också en nyckel när du ska fundera över vad som ska lämna din garderob vid nästa rensning. Och en bra utgångspunkt för att förstå vad du gillar och trivs i. Varför får vissa kläder hänga med i flera decennier?

Hur ser din tio-i-topp-lista ut?

Det här är min sett över 10 – 20 år:

  • Jeans från Sundsvall 2016
  • Brun skinnjacka från Rom 2009
  • Jeansskjorta från Indiska 1999
  • Vit blus i orientalisk stil från MQ 2005
  • Grå stretchiga sammetsbyxor från MQ före 2000
  • Morgonrock julklapp från mamma och pappa 2014
  • Turkos kofta från före 2000
  • Ormskinnsmönstrade byxor från Lindex 2010
  • Guldfärgade sneakers från Berlin
  • Mockaboots i rostrött 2017

Obs! På skor, ytterkläder, accessoarer och särskilt handväskor måste man ha särskilt höga krav på användningsfrekvensen för att de ska komma med på listan. De flesta har ju färre sådana saker jämfört med tröjor, byxor och liknande.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close